Informatie toepassen

Informatie is volop beschikbaar, alom aanwezig. Elke dag meer, in allerlei vormen, vanuit diverse perspectieven. Gevraagd en ongevraagd.

Informatie doornemen, vatten en vervolgens echt wat aan informatie hebben schiet er (onbewust) nog wel eens bij in. Want ook al begrijp je wat er bedoeld wordt, informatie daadwerkelijk vertalen naar concrete actie in een specifieke situatie is nog niet zo gemakkelijk.

Doornemen en begrijpen van informatie op zich is al een klus. À la huiswerk. Zeker wanneer het om grote hoeveelheden informatie en gegevens gaat, informatie welke ambtelijk, juridisch is verwoord, informatie over onderwerpen die nieuw voor je zijn, informatie van mensen die je niet kent, etc.
Kortom, de taaie stukken om door heen te komen.

Hoe kun je informatie behapbaar houden?

Zodat je bewuste keuzes, beslissingen en bijbehorende acties blijft maken?

Zelf doe ik dat door me bij nieuwe informatie het volgende af te vragen:
Wat is er gebeurt of veranderd?
Wanneer is dat gebeurt of veranderd?
Door wie of met wie is dat gebeurt of verandert?
Waar is dat gebeurt of verandert?
En… mis ik iets in dit verhaal?


Zo maak ik een lijst van één, enkele tot vele gebeurtenissen, veranderingen per brief, document, dossier, rapport of database.

Wanneer ik de gebeurtenissen, veranderingen helder heb, zie ik duidelijk of de verstrekte informatie logisch, compleet en correct is. Welk verhaal er zichtbaar wordt.

En zodra duidelijk wordt wat er gaande is, wat er speelt, kan ik bewust besluiten of ik me daaraan wil verbinden en zo ja, wat dan mijn eerstvolgende actie wordt.

Wil ik me niet wil verbinden, omdat het-de-energie-niet-waard-is of omdat ik er geen invloed op heb, dan kan ik de informatie, nu ik weet wat er speelt, bewust archiveren, van mijn bord schuiven of teruggeven. Rustig het besluit nemen dat dit (nu en op de middellange termijn) niet voor mij is, past.

De crux is verbinden ‘ja’ of ‘nee’. In verbinding creëert (als vanzelf) praktische actie.