Routines voor consistente, hogere kwaliteit

Routines werken voor organisaties en mensen omdat je er op kunt bouwen. Routines leveren een consistentie output met gaandeweg een steeds hogere kwaliteit.

Zoals dansers hun dansroutine (choreografie tot in de puntjes gerepeteerd) dansen en daardoor, op het toneel, boven zichzelf uit stijgen en hun publiek ‘raken’….
zo voeren wij onze kerntaak routine uit en kunnen daardoor ruimte nemen om een verschil te maken, een extra stap te zetten.


Routines waarborgen dat je op een mindere dag ook goed presteert. Ongeacht de omstandigheden, de basis doe je gewoon goed. En dat is ook routine. Je kunt op routines rekenen, op ze terug vallen.


Een regelmatige herhaling van stappen tot je die zonder moeite doet. Zonder jezelf er toe te hoeven zetten of aan te hoeven herinneren. Zoals eerst handen wassen wanneer je thuis komt. Of iedere werkdag weer bij zijn met alle nieuwe – en gewijzigde gegevens sinds de vorige werkdag.
Routines staan op een gegeven moment niet meer in een agenda, worden niet gepland. Wanneer iets volledig routine is geworden doe je.


4 basis werkroutines die ruimte realiseren:

#1) Tenzij je ploegendiensten draait, elke werkdag op dezelfde tijd opstaan. Liefst ook de vrije dagen in je week redelijk dezelfde opstaan-tijd-routine aanhouden. Dit helpt consistent presteren/leveren met gaandeweg steeds hogere kwaliteit.
Werk je in ploegendiensten, probeer dan zoveel mogelijk diensttijden te werken die goed bij jouw ritme passen. Een vroege vogel of juist meer een avondmens? En mocht je uit een nachtritme komen: vind jouw manier om redelijk snel weer met de zon mee te draaien.

#2) Op tijd op je werkplek zijn. Liefst 15, minimaal 5 minuten voordat je werkdag begint zodat je kunt acclimatiseren. Installeren, kop thee, groeten en rustig ingelogd aan het werk.

#3) De bij zijn routine. Iedere werkdag opnieuw bij met de uitvoering van je kerntaak.

#4) de Fit & Fun routine voor organisaties. Toegankelijk voor Gezonde ruimte blog abonnees en ontzettend leuk! Uitstekende gezamenlijke routine.


Nieuwe routines creëeren, bestaande routines waarderen, versterken en ze op een gegeven moment ook weer loslaten.


Routines helpen ons meer voor elkaar te krijgen dan we van tevoren hadden kunnen bedenken.